Comuna Valea Doftanei este amplasata intr-un cadru natural pitoresc, cu multe valente turistice si lipsit de surse de poluare si degradare a mediului. Campina lui Grigorescu si Hasdeu se afla la rascruce de drumuri. Din ea pleaca in directia nord o sosea ce serpuieste pe valea apei Doftana.
Comuna Valea Doftanei este situata in nordul judetului Prahova, in zona Carpatilor de Curbura, pe cursul mijlociu al raului cu acelasi nume. Ea se afla situata in partea nordica a judetului Prahova, intre vaile Prahova si Teleajen. Relieful muntos al acestei localitati este mai accentuat catre nord, unde este limitrofa cu judetul Brasov. Acolo, spre obarsia Doftanei se inalta masive muntoase ca: Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zanoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare si Unghia Mica.
Lacul Paltinu
este un lac de acumulare pentru apa potabila, intins pe o lugime de 3 km, oferind o priveliste incantatoare. Ambele maluri ofera conditii prielnice pentru asezarea unor campinguri pitoresti si case de vacanta. Este asezat intr-o zona montana pitoreasca in bazinul Doftana, iar in apropriere se gaseste raul Doftana, la confluenta cu Paraul Paltinoasa si Secaria. Situat la o altitudine de 650 m lacul Paltinoasa ocupa o suprafata de 215 ha.Barajul Paltinu serveste in principal pentru alimentarea cu apa potabila si industiala a municipiilor Campina si Ploiesti. In subsidiar, barajul asigura si apa pentru irigarea a 9.000 ha in lunca raului Prahova in zona Baicoi-Ploiesti si pentru salubrizarea raului Dambul din Ploiesti.
Ruinele Bisericii Vechi
In Valea Doftanei pot fi vizitate si ruinele Bisericii Vechi din Traisteni, precum si Biserica Sfintii Voievozi, construita intre anii 1926-1942, cu hramul in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si renumita pentru arhitectura deosebita dupa care a fost ridicata. In pronaosul bisericii se afla si un tablou pictat al unuia dintre marii suverani ai Romaniei, Regele Mihai I. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Tesila este un alt lacas de cult ridicat in aceasta superba vale intre anii 1871 – 1875 . Ruinele Bisericii vechi din satul Traisteni se afla pe traseul spre Brasov.
Tabăra de creație plastică– Muzeul de Arte Plastice
din Tesila prezinta un mare interes etnografic si popular – artistic prin cele peste 300 de opere de arta, rezultate ale numeroaselor editii ale Taberei Internationale de Creatie Plastica Valea Neagra, recunoscuta atat pe plan national, cat si international.Tabara internationala de creatie plastica Valea Neagra, este deschisa tuturor artistilor profesionisti din domeniul sculpturii, graficii, picturii.Tabara se desfasoara vara la inceputul lunii august, iar numarul mediu de participanti este de 15 artisti plastici.
Rezervatia „Glodeasa”
Glodeasa este o padure seculara virgina de fag si brad, situata in comuna prahoveana Valea Doftanei, la o altitudine de 650 – 890 m. Padurea pastreaza marturii ale evolutiei invelisului forestier al muntilor nostri, fiind ferita de exploatarea forestiera. Pe o suprafata de 534,9 ha, se intind arbori cu varste curpinse intre 200 – 300 de ani si inatimi de 40 – 45 m.Padurea Glodeasa este printre putinele paduri ramase virgine la noi in tara, prezentand o remarcabila diversitate peisagistica: paduri, stanci, pajisti, roci la zi, ape dulci, chei. Peisajul este impodobit cu specii de plante rare, ocrotite prin lege. Rezervatia Glodeasa reprezinta un obiectiv turistic deosebit, prin naturaletea perfecta a peisajului, aerul curat garantat si drumetiile de munte ce pot fi realizate de aici.Rezervatia Glodeasa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.Tipuri de habitate: Padure de fag de tip Luzulo – Fagetum, tufarisuri alpine si boreale, pajisti alpine si subalpine, vegetatie pe stanci calcaroase, iazuri si lacuri.Pentru a vizita Rezervatia Glodeasa puteti accesa una dintre ofertele de cazare Valea Doftanei, la pensiunile si vilele din apropiere.
Sursa: www.valeadoftanei.ro