0344 143 578  /   info@portaldecazare.ro

Șoseaua Transalpina

 Multe legende circulă pe seama Transalpinei. Se spune că ar fi fost construită pentru prima dată chiar de armatele romane în drum spre Sarmisegetuza (culoarul IV strategic).

Drum pastoral, Transalpina a fost străbătută de-a lungul secolelor de ciobanii care plecau în transhumanţă dincolo de munţi, în şesurile Dunării. În anii ’30, în urma unei vizite în regiune şi la insistenţele localnicilor, Regele Carol al II-lea a pavat drumul cu piatră. De atunci, drumul ce leagă Săliştea Sibiului de Novaci (jud.Gorj) este numit „Drumul Regelui”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armatele germane au reabilitat drumul, o cale de acces strategică în şi dinspre Transilvania. În ultimii doi ani, şoseaua Transalpina (DN 67C, drumul ce leagă oraşul Sebeş (Alba) de comuna Novaci (jud.Gorj) pe o distanţă de aproximativ 130 km) a fost parţial asfaltată şi deschisă accesului turistic. Astfel, drumul care străbate 6 masive muntoase, Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei, Căpăţânii, a devenit cel mai înalt drum rutier din întregul lanţ al Carpaţilor.

Drumul regelui începe la Sălişte, trece prin satele de păstori TilişcaPoiana SibiuluiJina şi coboară 7 km până la Dobra (comuna Şugag) unde întâlneşte DN 67C.  De aici şoseaua urcă uşor, trece pe lângă barajele Tău şi Oaşa pentru a ajunge la Obârşia Lotrului. Porţiunea dintre Obârşia Lotrului şi staţiunea Rânca este cea mai impresionantă: serpentine înguste şerpuiesc alene într-un peisaj ce te copleşeşte prin spectaculozitate; stâne te însoţesc răsfirate de-o parte şi de alta a versanţilor.

Altitudinea maximă la care urcă şoseaua este de 2145 m în Pasul Urdele. Este punctul în care vezi cum cerul se împreunează cu pământul. Drumul continuă pe creasta munţilor şi coboară uşor spre comuna Novaci.

Din cauza zapezii, pe timpul sezonului rece, Transalpina este impracticabila intre Ranca si Obarsia Lotrului precum si intre Obarsia Lotrului si Lacul Oasa. Aceste tronsoane din traseul Transalpinei nu sunt deszapezite iarna de catre autoritati.

In zona Transalpina se gasesc lacuri glaciare, dintre care Lacul Galcescu, cel mai intins iezer glaciar din zona Gorjului. Acesta are 230 m lungime, 165 m latime si 3,2 ha suprafata. Adancimea maxima este de 10 m. Se află la o altitudine de 1.950 de metri si este populat natural cu pesti. Zona din jurul lacului, declarata rezervatie naturala, si Lacul glaciar Galcescu sunt monumente ale naturii.


Sursa informatii: wikipedia.org


Descoperă România
About Administrator4321