0344 143 578  /   info@portaldecazare.ro

Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus

La poalele Făgărașului, pe valea râului Sâmbăta, găsești un loc de liniște și pace pentru suflet. Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus a fost de-a lungul timpului o punte de legătură pentru credincioșii de-o parte și alta a Carpaților.

manastirea-sambata-de-susLa orice mănăstire găsești multă liniște și frumusețe. Însă aici e o liniște mai deosebită, o liniște ce se revarsă parcă din împrejurimi peste acest loc sfânt, iar frumusețea lăcașului în stil Brâncovenesc și a naturii îți fură privirea!

Aleea mărginită de flori de la intrare, prevestește că urmează să calci pe un tărâm unde totul e într-o armonie perfectă. Munții împăduriți cu arbori seculari, zidurile unei vechi mănăstiri și sufletul omului se întâlnesc aici pentru trăi în pace și în sfințenie!

Istoria acestui lăcaș începe prin secolul al XVII-lea. În anul 1656 este  menționat pentru prima dată acest schit, ce a aparținut bunicului domnitorului, vornicul Preda Brâncoveanu. Domnitorul Ţării Românești, Constantin Brâncoveanu pune prima piatră de temelie acestei mănăstiri în anul 1696.

De furia dușmanilor nu a scăpat nici acest lăcaș sfânt, fiind dărâmat din temelie de către habsburgii catolici în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal. Mănăstirea a fost părăsită timp de 140 de ani, ca mai apoi să fie restaurată de către Mitropolitul Nicolae Bălan, iar sfințirea s-a făcut în prezența regelui Mihai I. Îi găsim pictura în interiorul bisercii. Tânărul rege a devenit ce de-al doilea ctitor. După o vreme cât a fost acoperit cu var de comuniștii veniți după al doilea mare război, în vremea lui Ceaușescu, pictura sa a fost restaurată.

În curtea mănăstirii mai găsești și o fântână, numită „Izvorul Tămăduirii„. Datează din secolul al XVII-lea, iar apa de aici se zice că ar face minuni. Mereu găsești oameni care stau la rând pentru a lua apă de la izvorul tămăduirii.

Aici mai găsești şi o bibliotecă bogată în cărți și manuscrise vechi din secolele XIV – XIX. Sunt adăpostite în jur de 35.000 volume de carte majoritatea cu caracter teologic, scrise în limba română, engleză, greacă, rusă etc.

Muzeul mănăstirii e un alt obiectiv de interes cultural. În acest muzeu sunt expuse icoane pictate pe sticlă din secolul XVIII – XIX, icoane de lemn, obiecte bisericești și de cult.

 

Sursa: Blogul Drum liber-Vezi Romania cu alti ochi

Descoperă România
About Administrator4321