0344 143 578  /   info@portaldecazare.ro

Castelul Peleș, Sinaia

Castelul din Valea Peleș reședința de vară a regilor României, a fost construit pe vremea regelui Carol I al României (1866 – 1914) și a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX. Pe terenul cumpărat de rege au fost construite pe lângă castel: Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică, și Vila Șipot.

Până la terminarea castelului (1883), Regele Carol I și Regina Elisabeta, au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Datorită uzinei electrice proprie Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa. Prin amenajările de după 1900, reședința a fost supraînălțată cu un etaj, de asemenea și turnul principal. În forma sa finală, clădirea cu o suprafață de 3200 mp, are de 160 de camere și peste 30 de băi. În cele 160 de încăperi ale sale castelul a adăpostit una dintre cele mai importante colecții de tablouri din Europa și o bogată colecție de arme, cu peste 4000 de piese europene și orientale, din secolele XIV-XVII.

Frumusețea și bogăția lemnăriei sculptate și vitraliile colorate obțin pe drept admirația vizitatorilor. Castelul Peleș se vizitează în procent de 35%. Holul de onorare, o sala de receptie realizată în anul 1911 de Karel Liman dintr-o fostă curte interioară este bogat ornamentată în lemn, și are acoperiș din vitralii. Sălile de arme au fost amenajate între anii 1903-1906, iar sala de consilii, bogată în intarsii în 1914.

Sala Florentina, Marele Salon este decorat în stilul neorenașterii italiene. Sala de teatru în stilului Ludovic XIV are 60 de locuri și loja regală. Apartamentul imperial a fost amenajat in 1906, in stilul Maria Theresa pentru vizita împăratul Austro-Ungariei, Franz Josef.
După abdicarea Regelui Mihai, în 1947, castelul Peleș a intrat în circuitul turistic, iar celelate clădiri au fost folosite de oamenii de cultură ai vremii. După ce în ultimii ani ai comunismului tot complexul era închis, astăzi doar Foișorul rămâne, reședință prezidențială. În Economat și Corpul de Gardă sunt amenajate hoteluri, restaurante iar celelate clădiri au devenit vile turistice, sau de protocol.

www.peles.ro

Descoperă România
About Administrator4321