0344 143 578  /   info@portaldecazare.ro

Barajul Paltinu

Paltinu, barajul care a pus Valea Doftanei pe harta turismului

Cu cei 108 metri înălțime și o lungime a coronamentului de 460 de metri, barajul Paltinu e unul dintre cele mai frumoase din țară. De altfel, barajul construit între 1966 și 1971 e primul din țară în dublu arc cu rost perimetral.

Cu sarcină principală, furnizarea de apă pentru municipiile Câmpina și Ploiești, dar și pentru irigarea a 9.000 de hectare, Paltinu are și funcția de a produce energie electrică grație unei hidrocentrale de 10,4 MW, instalată la piciorul barajului.

Paltinu a fost obraznic la construcție, iar între 1976 și 1982 a intrat într-o etapă de consolidări. Cum roca de bază este gresie cu intercalaţii de şisturi marnoase şi argiloase, fiind traversată de mai multe falii şi un sistem de fisuri, s-a realizat un  soclu de fundație prelungit pe malul stâng cu o aripă parabolică, ce permite o preluare mai bună a diferenţelor de elasticitate ale rocii şi o adaptare mai bună la condiţiile geologice locale.

Cu tot chinul, la prima umplere a lacului de 205 hectare au apărut infiltraţii, astfel că a fost nevoie de alte lucrări suplimentare, iar partea aval a versantului stâng a fost acoperită cu blocuri de beton în trepte de şase-opt metri, ancorate în adâncime cu cabluri pretensionate, iar volumul barajului  a ajuns la de 300.000 de metri cubi, majoritatea beton.

Importanța turistică

Barajul Paltinu și lacul format în spatele său, aflate la doar 17-18 km de Câmpina, au devenit atracții turistice rapid. Fie că se merge pentru relaxare și odihnă, fie pentru pescuit sau pentru călătorii pe munții din jur, zona e superbă, dar, din păcate, prea puțin știută de turiști.

Asta, deși Valea Doftanei are potențialul de a concura Valea Prahovei. Greu de crezut că o va face, însă, atmosfera e una pastorală, nimeni nu se agită în zonă. La putere sunt cele câteva pensiuni, iar undeva pe un braț al lacului imens, de 215 hectare, este un camping pentru rulote.

Și dacă pe Paltinu se poate pescui, sau plimba cu barca, înotul nu prea e indicat. Curenții lacului și diferențele de temperatură ale apei au provocat deja multe tragedii, așa că amatorii ar fi bine să se abțină, sau să rămână în imediata apropiere a malului.

În zonă, foarte accesibile sunt și Cheile Doftanei și rezervația de bard Glodeasa.

Lacul și barajul Paltinu sunt amândouă spectaculoase, merită văzute, iar un weekend pe Valea Doftanei nu strică nimănui. Cu condiția să caute liniște și relaxare.

Descoperă România
About Administrator4321