0344 143 578  /   info@portaldecazare.ro

Mănăstirea Sinaia

Spătarul Mihail Cantacuzino (1650-1716), însoțit de familia sa, fiind la un pelerinaj la locurile sfinte a ajuns până la Muntele Sinai, unde a vizitat o vechea mănăstire ortodoxă Sf. Ecaterina (secolul IV). Impresionat de cele văzute a hotarât să construiască în acest loc o mănăstire care să poarte numele muntelui Sinai. Ulterior, denumirea „Sinaia” s-a extins și asupra localității. Mănăstirea închinată Sfântei Maria a fost construită între anii 1690 și 1695. Dealungul anilor avea un rol de apărare și de protecție pentru drumul comercial de-a lungul Văii Prahovei și de adăpost pentru nevoiașii zonei. Mănăstirea cuprinde Biserica Mică, Biserica Mare, Muzeul Mănăstirii și mormântul lui Tache Ionescu.

Biserica Mare a fost construită în perioada 1842 – 1846, iar în 1892 a fost adăugată clopotnița cu un clopot de 1700 kg. Prin grija lui Carol I, a devenit primul lăcaș de cult electrificat din România. În pictura, pe un fond de mozaic aurit, realizată de pictorul danez Aage Exner apare și regina Elisabeta, alături de prințesa Maria, mort la o vârsta fragedă și Mihail Cantacuzino, întemeietorul bisericii vechi a mănăstirii. Mobilierul bisericii este sculptat, iconostasul, mobilele naosului și scaunele regale sunt aurite.

Unul dintre cele două scaune poartă blazonul regal și emblema „Nihil sine Deo” („Nimic fara Dumnezeu”), iar celălalt, apartinând reginei Elisabeta, poarta initialele E.D. Una dintre piesele remarcabile ale muzeului este epitaful brodat în mătase și fir de aur a realizat între anii 1897-1900 de Ana Roth. Cele două icoane rusești „Sfântul Serghei” și „Sfântul Nicolae” au fost oferite în 1903 de țarului Nicolae al II-lea al Rusiei starețului Nifon Arhimandritul, cu ocazia botezului prințului Nicolae, fiul lui Ferdinand.

În 1895, la 200 de ani de la sfințire, s-a deschis primul muzeu cu obiecte de cult din țara noastră. În urma lucrărilor efectuate între 1897 și 1903 de administrația Eforiei Spitalelor Civile, care patrona averile mănăstirii, biserica a ajuns la înfățișarea actuală.

Renovarea bisericii vechi a fost terminată în anul 2006. Pictura din pridvor si pronaos este originală, realizată de Pârvu Mutu Zugravul, pictorul preferat al Cantacuzinilor. Paraclisul a fost construit în anul 1695. Capela, cu o arhitectură joasă și picturi peste 300 de ani, înegrite de trecerea timpului, creează fiorul religios al catacombelor primelor secole ale creștinismului.

Sursa: www.welcometoromania.ro

Descoperă România
About Administrator4321