0344 143 578  /   info@portaldecazare.ro

Bucovina

Bucovina a apartinut din cele mai vechi timpuri romanilor ca parte integranta a voievodatului Moldovei. Originea numelui provine de la cuvantul „buk” care in Ucraina inseamna fag iar Bukowina s-ar traduce „tara de fagi”. Aceasta regiune a avut o istorie zbuciumata, multe razboaie avand loc pe teritoriul ei dar o singura perioada  (1775 – 1918)  a apartinut altei tari( Austria). Din 1918 a apartinut exclusiv Romaniei pana dupa al doilea razboi mondial cand Rusia ne-a obligat sa cedam partea de nord a Bucovinei statului vecin Ucraina. Asezata in nordul tarii partea noastra din vechea Bucovina cuprinde orase si zone importante cum ar fi Suceava, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei si Radauti. Reprezentativ pentru aceasta regiune este numarul mare de locasuri de cult construite de fostii domnitori si boieri ai Moldovei(Stefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu, etc). Ca si zona turistica Bucovina ocupa un loc fruntas in clasamentul preferintelor turistilor. Acest lucru este evidentiat de numarul mare de turisti care aleg sa-si petreaca aici sarbatorile pascale si sarbatorile de iarna.

Bucovina este un adevarat muzeu in aer liber unde folclorul si traditiile sunt la ele acasa. Aici puteti surprinde la lucru mesterii lemnari sau puteti fi martori la confectionarea obiectelor de arta populara de catre maestrii olari din Radauti sau Marginea. Aceste meleaguri au ramas neschimbate de-a lungul timpului, frumusetea lor fiind cunoscuta in intreaga lume de ceva vreme. In 1975 acesta regiune a primit premiul international „Pomm d”Or” acordat de Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor din Turism si ulterior Unesco a incadrat frescele din interiorul si exteriorul manastirilor din zona in categoria Mari Monumente ale Lumii. Manastirile de aici au fiecare propria istorie si identitate, multe din ele avand o culoare reprezentativa precum Voronetul(albastru), Humor(rosu), Sucevita(verde), Moldovita(galben) sau Arbore(propria combinatie de culori). Codrii Moldovei de alta data unde zburdau liberi zimbrii sunt prezenti si astazi, imense paduri de fag acoperind parti din tinutul Bucovinei. Cea mai cunoscuta este Rezervatia Codrul Secular de langa varful Rarau unde puteti gasii copaci de peste 400 de ani. Bucovina este un taram vrajit unde rugile iti sunt ascultate si unde odata ajuns simti ca ai ajuns acasa. Aici intalnesti oameni simplii, dintr-o bucata, mandrii de originile romanesti si care respecta cu sfintenie datinile si traditiile strabune. Harnicia, generozitatea si ospitalitatea sunt trasaturi de baza ale locuitorilor din aceasta zona. Realizeaza cu usurinta lucruri minunate datorita indemanarii cu care stapanesc mestesugurile, acestea fiind transmise din tata-n fiu. Exista aici traditii fascinante, incepand cu vopsirea si incodeierea oualelor de paste si pana la confectionarea mastilor populare din diferite blanuri pentru sarbatorile de iarna. Aceasta zona este recunoscuta pentru odihna si linistea sufleteasca pe care o resimti din plin dupa doar cateva zile petrecute aici. Vorbele unui mare carturar spuneau „vesnicia s-a nascut la sat”, in Bucovina as adauga eu.

Cand ajungi in aceasta regiune te simti ca in vizita la bunici datorita oamenilor care nu mai stiu cu ce sa te mai rasfete. Daca iti doresti o vacanta linistita sau vrei sa retraiesti sentimentul sarbatorilor de altadata, Bucovina este locatia perfecta. Vei regasii aici si gustul sarbatorilor de odinioara, in bucatele traditionale gatite de gospodinele de prin partea locului. Stropite din belsug cu palinca stasnica si vinisor parfumat specific zonei, te vor face sa-ti uiti toate grijile si supararile. O astfel de experienta completa nu poti avea decat aici, acasa, in Bucovina.

Descoperă România
About Administrator4321